Datum

27 januari 2018 14:45

Accommodatie

Onbekend

Nijland hervatte zaterdag de competitie met een knappe overwinning in Workum (1-2). De hoofdrol was zonder twijfel voor Nico Pieter Bonnema, die met twee wereldgoals Nijland op voorsprong zette. Daarna moest Nijland heel diep gaan om de overwinning veilig te stellen.

Nijland begon in Workum aan de wedstrijd zonder keeper Peter van Dalfsen en Jarin de Jong. Peter zijn plaats onder de lat werd ingenomen door Ruerd Bakker en hij keepte uitstekend. Een ander nieuw gezicht in de basis was dat van Tsjeard Weersma, die terug is van een avontuur bij Bolsward A1. Ook hij maakte een prima indruk bij zijn debuut voor het vlaggenschip.

De blauwhemden begonnen in een koud en guur Workum niet overtuigend aan de wedstrijd en het duurde een minuut of twintig voordat het zelf ook gevaarlijk kon worden. In deze fase had Workum een voorsprong verdiend en het leek ook te scoren toen Harmen Hiemstra op rechts naar binnen dribbelde en met links de binnenkant van de paal trof, maar net niet scoorde.

Inmiddels kwam Nijland er ook meer en meer gevaarlijk uit en de pijlsnelle Tsjeard Weersma kwam na een prachtige steekbal oog in oog met de doelman te staan. Zijn inzet verdween jammer genoeg over het doel en zo bleef het 0-0. Even later ging Sjoerd Tjalsma er vandoor met drie Workum verdedigers in de achtervolging en net voor het strafschopgebied werd de doorgebroken Sjoerd opzichtig in de rug geduwd. Een schoolvoorbeeld van een rode kaart, maar de scheidsrechter durfde het niet aan en liet zelfs doorspelen.

Net nu de gasten beter in de wedstrijd zaten kreeg Workum na 35 minuten een op het oog ongevaarlijke vrije trap te nemen, maar toch was het de Ruben Ybema die vogelvrij de 1-0 over Ruerd heen kon koppen. Een behoorlijke domper, maar Nijland gaf niet op en kwam kort voor rust via Nico Pieter Bonnema op 1-1. Hij ontving aan de rechterkant van het veld de bal, dribbelde naar binnen en draaide de gelijkmaker met links op sublieme wijze over de keeper heen in de verste kruising.

Dan denk je, dat doet hij niet nog een keer, maar 'Chucky' besloot kort na de rust dat het zo mogelijk nog mooier kon. Weer ontving hij de bal aan de rechterkant van Tsjeard Weersma, weer was daar de dribbel naar binnen en weer was daar de prachtige draaiende boogbal in de verste kruising. Ontzetting bij de thuisclub, dat het twee zulke doelpunten moest incasseren en dolle vreugde bij de gasten die nu op een 1-2 voorsprong stonden. Na deze voorsprong was Workum het even kwijt en kreeg Nijland de ruimte om de wedstrijd te beslissen, maar dat deed het niet.

En dus werd het een half uur lang tegenhouden en vooral overleven. De krachten begonnen af te nemen, maar van opgeven was geen sprake en er werd als team geknokt voor elke bal. Het was dan ook lastig voor Workum om er doorheen te komen, maar toch was het een paar dichtbij de gelijkmaker. Hij viel echter niet en Nijland bracht met Silvan Kooistra een verse kracht in voor de leeg gespeelde Tsjeard Weersma.

Kort voor het einde kreeg Workum een vrije trap op de rand van het strafschopgebied en specialist Ruben Ybema stuurde de bal naar de bovenhoek, maar keeper Ruerd Bakker ranselde zijn inzet prachtig uit de hoek. Op het tandvlees werd vervolgens de overwinning over de eindstreep getrokken en zo kruipt Nijland weer naar de top van de ranglijst.

Volgende week ontvangen we Heerenveense Boys, maar onduidelijk is of er gespeeld kan worden op het heilige gras